Search
 

Blog

Mag de thermostaat wat lager?

En dan ineens is het zover: vanuit het niets voel je de hitte vanuit je tenen opstijgen. Je hoofd wordt rood en je krijgt het vreselijk warm. Klotsende oksels en zweet op je rug: je hebt je eerste opvlieger. Je verkeert in goed gezelschap, want 80 tot 90% van de vrouwen in de overgang heeft er last van. Net als van andere bekende overgangsklachten als nachtelijk zweten of stemmingswisselingen.

Maar ook 60 tot 80% van de vrouwen die hormonale therapie bij borstkanker krijgen, kunnen last hebben van opvliegers en zweten. Dit geldt ook voor mannen die hormonale therapie krijgen bij prostaatkanker. De één is er vanaf met wat paracetamol of het oppakken van een gezondere leefstijl (meer bewegen en minder koffie en alcohol), de ander blijft ondanks allerlei maatregelen 
nog jaren last hebben van opvliegers.

Thermostaat

Opvliegers kun je zien als temperatuurwisselingen in je lichaam. In je hersenen bevindt zich als het ware een 
thermostaat, die de temperatuur in je lichaam reguleert. Je lichaam past zich op deze temperatuur aan: als het koud is, ga je bibberen, bij hitte ga je zweten. 
Oestrogeen heeft ook invloed op deze thermostaat. Tijdens de overgang schommelt de hoeveelheid 
oestrogeen in je lichaam en wordt deze lager. Door deze wisselende en lagere hoeveelheid oestrogeen reageert de thermostaat in je lichaam alsof die wordt blootgesteld aan hitte. De bloedvaten worden wijder, zodat er bloed naar de huid kan. Je krijgt het warm en je loopt rood aan. Vervolgens verlaat de warmte je lichaam via je huid, waardoor je gaat zweten. Dit zijn dus opvliegers.

Nieuwe behandelmethode

Gelukkig is er veel aan te doen. Er komen steeds meer behandelingen die de klachten verminderen. Hormonale medicatie via de huisarts of gynaecoloog kan uitkomst bieden. Wanneer je klachten toch blijven aanhouden of wanneer je geen hormonale therapie mag of wil hebben, kun je in aanmerking komen voor een nieuwe behandelmethode. Deze is in de Verenigde Staten ontwikkeld en Excellent Care Clinics gebruikt deze techniek nu ook, als één van de eerste klinieken in Nederland. Je hebt alleen een doorverwijzing van je huisarts of medisch specialist (gynaecoloog) nodig.

Opvliegers aanpakken

Excellent Care Clinics heeft een speciale behandeling voor opvliegers: het blokkeren van het ganglion stellatum. Dit is een zenuwknoop in je hals die de thermostaat in je hersenen beïnvloedt. Het blokkeren van de zenuwknoop gebeurt met een verdovend medicijn, dat via een prikje wordt toegediend. Je kunt dit prikje zien als een ‘reset’ van je thermostaat. 
Na deze ‘reset’ kan je lichaamstemperatuur beter worden gereguleerd. Een groot voordeel is dat deze behandeling veel minder bijwerkingen heeft dan hormonale medicijnen. Dat maakt de behandeling ook geschikt voor vrouwen die borstkanker met hormoongevoelige tumoren hebben, of hebben gehad. Bij maar liefst twee op de drie vrouwen werkt de behandeling. Patiënten bij wie een dergelijke blokkade is gezet, spreken over spectaculaire resultaten: zij hebben echt een stuk minder opvliegers. Goed om te weten is dat de prik gewoon onder de basisverzekering valt.
Deze behandeling wordt uitgevoerd door anesthesiologen / pijnspecialisten Karin Vos en Cees Jan Oostwouder. 
Beide medisch specialisten hebben al twee jaar ervaring met deze ‘nieuwe’ behandeling.

‘Het leven is nu zoveel mooier’ Ik wist eigenlijk niet echt zeker of ik in de overgang was. Dit kan alleen een huisarts vaststellen door middel van een bloedonderzoek, toch? Maar dat kan niet onderzocht worden tijdens pilgebruik. Ik slik nog steeds anticonceptie, mijn man is gesteriliseerd, maar vanwege een langdurige menstruatie van soms wel twee weken ben ik er weer mee begonnen. Maar ik heb weleens gehoord dat de overgang dwars door de hormonen van anticonceptie heen gaat. Ik had het vaak heel warm, maar zweetaanvallen bleven gelukkig nog uit. Wel had ik last van depressieve buien, slapeloze nachten en gepieker. Er waren dagen dat ik het gevoel had dat er een olifant op me had gelegen ‘s nachts en dan was ik overdag compleet gevloerd. Wat ik erg verontrustend vond, was dat ik me niet meer blij voelde. Mijn sociale contacten, voor zover ik die had, zag ik langzaam verwateren. Ik had gewoon geen zin meer om er veel energie in te steken. Eigenlijk sloot ik me de laatste tijd hoe langer hoe meer op in huis. Gelukkig wees een kennis mij op Excellent Care Clinics. Daar heb ik een speciale behandeling ondergaan, waarbij een zenuwknoop onder verodving werd geblokkeerd, en dat heeft me van mijn klachten afgeholpen. Het leven is nu zoveel mooier geworden! Hartelijk bedankt hiervoor!

een vrouw van 52

 

Klachten die je in de menopauze kunt verwachten

– opvliegers
– nachtzweten
– aankomen in gewicht
– mentale klachten zoals stemmingswisselingen