Botulinetoxine (botox®) behandeling bij spierpijn

Bij Excellent Care Clinics (ECC) wordt botox® toegepast bij de bestrijding van pijnklachten als migraine, pijn in de nek, spierspanningshoofdpijn, aangezichtspijn en bij pijn door overbelasting van de kauwspieren.

Voor pijnklachten in het hoofd-halsgebied heeft ECC een gecombineerd behandelspreekuur en werken we samen met dr Joerd van de Meer, tandarts-endodontoloog.

Dr. Joerd van der Meer is gedifferentieerd tandarts en werkt parttime bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daarnaast heeft hij een verwijspraktijk voor endodontologie in Zwolle, waar hij patiënten behandelt die langdurige pijnklachten aan hun gebit hebben. Sinds enkele jaren geeft hij cursussen over de toepassing van botuline toxine (“Botox”) in het hoofd-hals gebied bij de bestrijding van langdurige pijnklachten, overbelasting van kauwspieren en spierspanning-gerelateerde hoofdpijn. Daarnaast is hij verbonden aan de Excellent Care Clinics waar hij onderdeel van het team is dat zich bezighoudt met diagnostiek en pijnbestrijding in het hoofd-halsgebied.

Toepassing van botuline toxine (“Botox”) bij de bestrijding van pijnklachten

Botuline toxine is een stof die door bepaalde bacteriën wordt gemaakt en die een verlammende werking heeft op de spieren. “Botox” is feitelijk een merknaam van een specifieke botuline toxine maar omdat het de meest bekende merknaam is en deze gemakkelijk is de mond ligt, wordt meestal gesproken over “Botox” als het over de stof botuline toxine gaat. Botox is bij de meeste mensen bekend vanwege de cosmetische toepassingen tegen rimpels in het gezicht, maar in het begin werd het alleen maar functioneel gebruikt om overactieve spieren tot rust te brengen. Vooral in de oogheelkunde werden vele toepassing gevonden (scheelkijken, overactief knipperen met de ogen). In 1992 werd bij toeval ontdekt dat Botox ook werkte bij de bestrijding van chronische migraine, maar het duurde tot ongeveer 2000 voordat deze toepassing wetenschappelijk werd gepubliceerd. In 2010 werd het toepassen van Botox voor de bestrijding van migraine door de Food and Drug Administration (FDA – de Amerikaanse geneesmiddelen autoriteit) goedgekeurd. Inmiddels zijn er bijna 600 wetenschappelijke publicaties verschenen over de toepassing van Botox bij de bestrijding van migraine en bijna 3000 wetenschappelijke artikelen over de toepassing van Botox bij pijn. Daarmee is Botox een zeer goed onderzochte en wetenschappelijk onderbouwde toepassing bij de bestrijding van pijn.

Een verwijzing dient via de huisarts of medisch specialist plaats te vinden.

Meer informatie?

Neem contact op met velsen@excellentcareclinics.nl of bel naar: 085-0479273.

U WORDT ZO SPOEDIG MOGELIJK GEHOLPEN

Wanneer u een afspraak maakt, kunt u binnen 1 - 2 weken terecht.
Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.