opvliegers

‘s Nachts geen oog dichtdoen omdat je hand tintelt of pijnlijk is. Regelmatig dingen uit je handen laten vallen. Niet goed meer kunnen schoonmaken, schrijven, tuinieren of zelfs werken vanwege de pijn in je vingers. Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is weliswaar niet levensbedreigend, maar kan wel de kwaliteit van leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Hoewel maar weinig mensen bij voorbaat weten waar de carpale tunnel zich bevindt, kun je er niet omheen wanneer je er last van krijgt. Want als je het CTS hebt, ervaar je vervelende klachten. Zo gaat CTS doorgaans gepaard met pijn, tintelingen in handen en een doof gevoel in vingers en handpalm. Niet gevaarlijk dus, maar is wel zeer irritant.

 

Wat is CTS?

CTS ontstaat doordat de middenhandszenuw, de nervus medianus, in de pols bekneld is geraakt. Deze zenuw loopt van de onderarm door de pols naar je hand. Het gebied waar deze zenuw doorheen loopt, ligt aan de kant van de handpalm en wordt de ‘carpale tunnel’ genoemd. Door de carpale tunnel lopen ook de pezen die ervoor zorgen dat je vingers kunnen bewegen. In de carpale tunnel kan een zwelling ontstaan, waardoor er druk op de zenuw ontstaat. Dat wordt het ‘Carpaal Tunnel Syndroom’ genoemd.

Oorzaken

Bijna elke ziekte of conditie die zwelling kan veroorzaken, kan leiden tot het ontstaan van Carpaal Tunnel Syndroom. Diabetes, zwangerschap, de menopauze, een te traag werkende schildklier, overgewicht en artritis zijn belangrijke en veelvoorkomende oorzaken van het ontstaan van dit syndroom bij mensen. Ook RSI is een belangrijke oorzaak, waarbij door het maken van telkens dezelfde bewegingen de zenuw in de pols geïrriteerd raakt.

Welke klachten horen bij CTS?

Doordat de middenhandszenuw bekneld raakt, kun je last krijgen van verschillende vervelende klachten. Zo kun je een doof, tintelend of pijnlijk gevoel in hand en vingers ervaren. Dit voel je met name bij de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger. Verder kan een verminderde kracht in je hand voorkomen, waardoor je klachten tijdens alledaagse activiteiten ervaart. Mogelijk straalt de pijn via de onderarm en elleboog uit naar de schouder. ‘s Nachts kunnen de klachten verergeren, waardoor je slechter slaapt. Ook na intensieve handenarbeid heb je er vaak meer last van. In sommige gevallen komt CTS aan beide handen tegelijk voor.

overgangsklachten

Specialist aan het woord

Cees Jan Oostwouder: ‘Door onze expertise en jarenlange ervaring op het gebied van pijn­behandelingen en onze geavanceerde apparatuur kunnen mijn collega Karin Vos en ik echt iets voor je betekenen.

De ontwikkelingen in de wetenschap en technologie staan natuurlijk niet stil. Het is voor mij een uitdaging om met deze ontwikkelingen, en in samenwerking met de huisarts en andere medische disciplines, pijn en klachten zoveel mogelijk te reduceren. Omdat we een kleinschalige praktijk zijn, hebben wij tijdens elk onderzoek en elke behandeling persoonlijke aandacht en de tijd voor je. Ook is het belangrijk dat je meteen bij ons terecht kan voor je klacht. Bij ons is er dan ook geen wachttijd.’

 

Behandelingen

ER IS GEEN WACHTLIJST

U wordt direct geholpen

Wanneer u een afspraak maakt, kunt u dezelfde week nog geholpen worden.
Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.