Search
 

Qutenza

Wat is Qutenza™?

Qutenza is een huidpleister die een hoge dosis capsaïcine bevat (8%). Capsaïcine komt voor in planten uit de nachtschadenfamilie, zoals de paprika en de Spaanse peper. Capsaïcine activeert bepaalde nociceptoren (=pijnprikkelontvangers) in de huid die zich dan terugtrekken. Het kan zijn dat de pijn in de eerste 2-3 weken toeneemt, waarna de pijn uiteindelijk zal afnemen. Als de behandeling aanslaat kan er tot 12 weken pijnverlichting optreden.

Voorbereiding op de behandeling

Eten en drinken

U mag voor deze behandeling gewoon eten en drinken.

Wat neemt u mee?

Wilt u het volgende meenemen:

  • uw legitimatie- en verzekeringsbewijs;

  • een overzicht van alle medicijnen die u (eventueel) gebruikt.

Onder begeleiding naar huis

De behandeling kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. U mag daarom de rest van de dag na de behandeling geen enkel vervoersmiddel besturen. U bent dan namelijk niet verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt. Wilt u daarom van tevoren iemand vragen u na de behandeling naar huis te brengen?

Geen pijn, koorts of antibiotica?

Heeft u al enkele dagen tot weken heel weinig of geen pijn? Of heeft u koorts? Of gebruikt u antibiotica? Neem dan contact op met Excellent Care Clinics om de afspraak te verzetten, of in overleg te annuleren.

De behandeling

Belangrijk!

Heeft u op de dag van de behandeling om wat voor reden dan ook geen pijn? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Excellent Care Clinics. Het kan zijn dat de behandeling niet door kan gaan.

Gang van zaken

U wordt behandeld in een kliniek van Excellent Care Clinics. U kunt zich melden bij de balie. U wordt opgevangen door een verpleegkundig specialist pijnbestrijding.

Resultaat

Pijnvermindering treedt gemiddeld na 7-14 dagen op en kan weken aanhouden. De behandeling kan eventueel herhaald worden na 3 maanden.

Na de behandeling

Waar moet u op letten?

Na de behandeling kan er capsaïcine uit de huid ‘lekken’. Dit kan een paar dagen aanhouden. Raak de behandelde huid niet aan.

Controle

Na 6 weken wordt er contact met u opgenomen om het resultaat van de behandeling te bespreken. Het kan ook zijn dat u afspreekt dat u zelf zo nodig contact opneemt.

Uw vragen

Een afspraak verzetten

Voor het verzetten van een afspraak kunt u contact opnemen met de pijnkliniek. U kunt ons ook bellen met eventuele administratieve vragen.

Telefonisch spreekuur verpleegkundig specialist pijnbestrijding

Met vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met Excellent Care Clinics. Indien nodig kan dan een afspraak met een verpleegkundig pijnconsulent gemaakt worden.

U kunt uw vraag ook mailen

U kunt uw vraag ook mailen. Ook uw huisarts of wijkverpleegkundige kan altijd met vragen bij ons terecht.