Search
 

TENS behandeling

Uitleg van de behandeling

Wat is TENS?

TENS is de afkorting voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Bij deze behandeling proberen we met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn te verminderen. TENS therapie kan ook samen gaan met andere therapieën, bijvoorbeeld met pijnmedicatie. Uw anesthesioloog-pijnspecialist zal altijd degene zijn die deze therapie voorschrijft. De verpleegkundig pijnconsulent zorgt voor de praktische uitvoering en begeleiding.

Voor deze therapie krijgt u een afspraak van 30 minuten op het TENS spreekuur, hierin krijgt u uitleg over het gebruik van het apparaat. U krijgt van ons een TENS-apparaat mee naar huis om te proberen of dit effect heeft op uw pijn klachten. Wij zullen u instrueren hoe het apparaatje werkt.

Na afloop van de proefperiode wordt u gebeld door de pijnconsulent en zullen we evalueren hoe het effect is geweest. Als de therapie de pijnklachten vermindert, dan vragen wij machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. Vaak vergoedt de verzekering het apparaat helemaal.

Als er geen effect is, bespreekt de pijnspecialist de volgende stap in het behandelplan met u.

Hoe werkt TENS?

De werking van TENS is als volgt:

 • TENS verstoort de zenuwgeleiding waardoor u minder pijn ervaart,

 • TENS stimuleert de afgifte van lichaamseigen pijnstillende stoffen,

 • TENS heeft een spierontspannende werking.

Het is belangrijk u te realiseren dat TENS niet de oorzaak van uw pijn wegneemt, maar de pijn slechts kan verminderen. TENS heeft geen bijwerkingen, maar soms kan de huid wel wat gevoelig zijn voor de elektrodes. Er zijn zo nodig andere elektrodes die minder irriteren. Langdurig gebruik van TENS is niet schadelijk.

Voorbereiding op de behandeling

Belangrijk om door te geven

Wilt u van tevoren aan uw anesthesioloog-pijnspecialist doorgeven of u:

 • als u een huidziekte heeft;

 • als u zwanger bent;

 • als u een pacemaker of ICD draagt.

Eten en drinken

U mag voor deze behandeling gewoon eten en drinken.

Wat neemt u mee?

Wilt u het volgende meenemen:

 • uw legitimatie- en verzekeringsbewijs;

 • een overzicht van alle medicijnen die u (eventueel) gebruikt.

De behandeling

Hoe gebruikt u het TENS-apparaat?

Het TENS-apparaat is zo groot als een mobiele telefoon, en heeft twee snoertjes waaraan de elektrodes zitten. De zelfklevende elektrodes plakt u op de huid. Via de elektrodes zorgt het TENS-apparaat voor het toedienen van zwakke elektrische stroompjes door de huid. Tijdens het eerste consult zoekt de pijnconsulent de meest geschikte plaatsen om de elektrodes vast te plakken.

Dit kan zijn rondom de pijnlijke plek, of op de rug of nek waar de grote zenuw loopt die de pijn doorgeeft naar het ruggenmerg. De elektroden worden dan op gelijke hoogte aan weerszijden van de wervelkolom geplakt.

 • De huid onder de elektrodes moet gaaf zijn; geen wondjes, pukkeltjes of eczeem

 • Het is belangrijk dat de huid niet vet is, u mag geen crème op dit gedeelte van de huid smeren.

 • Bij veel haargroei kunt u de haartjes op die plek beter afscheren.

U kunt de TENS-therapie drie tot vier maal per dag toepassen. Afhankelijk van de soort TENS-therapie duurt een behandeling gemiddeld 30 minuten. U kunt rustig in een stoel gaan zitten of op bed gaan liggen, maar u kunt ook rustig bezig zijn. Wij raden af de TENS-apparaten ‘s nachts te gebruiken of tijdens het autorijden in verband met de veiligheid (losraken van de snoertjes).

Bij vragen of problemen tijdens de proefperiode of met de toepassing van de TENS- therapie kunt u contact opnemen met de pijnkliniek. Na de proefperiode lopen alle problemen en vragen via de leverancier.

Waarschuwing

De TENS elektroden mogen absoluut NIET op een halsslagader worden geplakt.

Controle

Na de proefperiode wordt er contact met u opgenomen om het resultaat van de behandeling te bespreken. Als de behandeling niet het gewenste effect heeft, wordt u terug verwezen naar de anesthesioloog-pijnspecialist. Zo nodig kunt u ook zelf bellen voor een nieuwe afspraak.

Uw vragen

Een afspraak verzetten

Voor het verzetten van een afspraak kunt u contact opnemen met de pijnkliniek. U kunt ons ook bellen met eventuele administratieve vragen.

Telefonisch spreekuur verpleegkundig specialist pijnbestrijding

Met vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met Excellent Care Clinics. Indien nodig kan dan een afspraak met een verpleegkundig pijnconsulent gemaakt worden.

U kunt uw vraag ook mailen

U kunt uw vraag ook mailen. Ook uw huisarts of wijkverpleegkundige kan altijd met vragen bij ons terecht.