Search
 

Triggerpoint injectie of Lokale injectie

Uitleg behandeling

Een trigger point injectie en een lokale injectie zijn injecties met de verdovende medicijnen Levobupivacaïne en Depo-Medrol. Bij een trigger point injectie krijgt u de injectie in een spierknoopje. Bij een lokale injectie krijgt u de injectie in een gewrichtje of bij plaatselijke zenuwtakjes.

U krijgt 1 of meerdere injecties op de plek waar u het meeste pijn heeft. Levobupivacaïne verdooft plaatselijke zenuwtakjes of pijnlijke gewrichtjes. Depo-Medrol zorgt ervoor dat zwelling en irritatie van de plaatselijke zenuwtakjes minder worden.

Resultaat

Trigger point injectie

Mogelijk wordt uw pijn door de trigger point injectie minder. Het eventuele effect is na een aantal dagen tot weken goed te beoordelen. Zo nodig kan de injectie in overleg herhaald worden.

Lokale injectie

Bij lokale injecties in gewrichtjes in de onderrug bijvoorbeeld, is het uiteindelijke resultaat pas na 3 maanden te bepalen. Tot die tijd kan het pijnbeeld erg wisselend zijn (en de pijn kan zelfs tijdelijk toenemen). Als u uiteindelijk minder pijn heeft, zult u waarschijnlijk snel meer willen bewegen. Bouw dit dan rustig op. De pijn is wel onder controle, maar uw spieren moeten nog wennen aan meer activiteit.

Voorbereiding op de behandeling

Belangrijk om door te geven

Wilt u van tevoren aan uw anesthesioloog-pijnspecialist doorgeven of u:

 • bloedverdunnende en/of andere medicijnen gebruikt. Een overzicht kunt u eenvoudige verkrijgen via uw apotheek;

 • als u overgevoelig bent voor jodium, contrastmiddelen met jodium, bepaalde medicijnen of pleisters;

 • als u zwanger bent;

 • als u een pacemaker of ICD draagt.

Tijdelijk stoppen met bloedverdunnende medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u hier voor de behandeling tijdelijk mee moet stoppen. U kunt dit nakijken op het ‘instructieschema bloedverdunnende medicijnen’ dat u meekrijgt. Volg deze instructies goed op. De behandeling kan anders waarschijnlijk niet doorgaan.

Heeft u geen instructieschema meegekregen?

Geef dit dan ruim van tevoren via het telefonisch spreekuur of per mail door. Dit betekent namelijk niet automatisch dat u gewoon met uw bloedverdunnende medicijnen kunt doorgaan.

Belangrijk: soms mag u niet zomaar met uw bloedverdunnende medicijnen stoppen

In bepaalde gevallen mag u niet zomaar met bloedverdunnende medicijnen stoppen. Als u recent gezondheidsproblemen heeft gehad waarvoor u bloedverdunnende medicijnen gebruikt bijvoorbeeld. Geldt dit voor u? Of twijfelt u hierover? Neem dan altijd voor contact op met Excellent Care Clinics.

Eten en drinken

U mag voor deze behandeling gewoon eten en drinken.

Wat neemt u mee?

Wilt u het volgende meenemen:

 • uw legitimatie- en verzekeringsbewijs;

 • een overzicht van alle medicijnen die u (eventueel) gebruikt.

Onder begeleiding naar huis

De behandeling kan uw rijvaardigheid beïnvloeden. U mag daarom de rest van de dag na de behandeling geen enkel vervoersmiddel besturen. U bent dan namelijk niet verzekerd als u een ongeluk veroorzaakt. Wilt u daarom van tevoren iemand vragen u na de behandeling naar huis te brengen?

De behandeling

Belangrijk!

Heeft u op de dag van de behandeling om wat voor reden dan ook geen pijn? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Excellent Care Clinics. Het kan zijn dat de behandeling niet door kan gaan.

Gang van zaken

U wordt behandeld in een kliniek van Excellent Care Clinics. U kunt zich melden bij de balie. U wordt opgevangen door een verpleegkundig specialist pijnbestrijding. Uw meegekomen partner of familielid mag vanwege het (mogelijk) gebruik van röntgenstralen niet bij het onderzoek blijven.

De behandeling

U ligt of zit op de behandeltafel. De anesthesioloog-pijnspecialist of verpleegkundig specialist vraagt u om de pijnlijke plek zo precies mogelijk aan te geven. Deze plek wordt met een stift gemarkeerd. Afhankelijk van de oorzaak van uw pijn krijgt u één of meerdere injecties. Uw huid wordt eerst ontsmet met alcohol. Vervolgens krijgt u de injectie(s) met Levobupivacaïne en Depo-Medrol. Het kan zijn dat u tijdens het inspuiten een drukkend en/of pijnlijk gevoel krijgt. Dit komt doordat de medicijnen zich moeten verdelen.

Röntgendoorlichting

Sommige injecties worden onder röntgendoorlichting gedaan. U ligt dan op uw buik op de behandeltafel.

Na de behandeling

Na de injectie(s) wordt u naar de rustruimte gebracht, welke naast de behandelkamer gelegen is. Na 20 minuten mag u onder begeleiding naar huis.

Controle

U wordt gebeld door de verpleegkundig specialist pijnbestrijding of u komt 8 weken na de behandeling voor controle bij de anesthesioloog-pijnspecialist. Het kan ook zijn dat u afspreekt dat u zelf contact opneemt.

Bijwerkingen

Afhankelijk van het niveau van de injectie kan het zijn dat u tijdelijk wat minder kracht heeft in uw benen of armen. Dit gaat vanzelf over. Is dit na een dag niet het geval? Neem dan contact met ons op.

Bijwerkingen van Depo-Medrol

Depomedrol kan de volgende bijwerkingen hebben:

 • een warm en koortsig gevoel in het gezicht;

 • de menstruatie kan iets heviger zijn, ook vrouwen in de menopauze kunnen iets vaginaal bloedverlies hebben (dit geldt niet voor vrouwen bij wie de baarmoeder verwijderd is);

 • patiënten met diabetes die insuline gebruiken, kunnen enkele dagen last hebben van verhoogde bloedsuikers;

 • stemmingswisselingen;

 • de anticonceptiepil en het Mirena-spiraaltje kunnen gedurende één cyclus minder betrouwbaar zijn.

Deze bijwerkingen duren meestal een paar dagen. De verdovende vloeistof Levobupivacaïne heeft geen bijwerkingen.

Complicaties

Het risico op complicaties is klein, maar het kan zijn dat u de volgende complicaties krijgt afhankelijk van de locatie van de injectie:

 • een nabloeding;

 • een infectie

U herkent een infectie aan roodheid van de huid of koorts. Krijgt u een van bovenstaande verschijnselen en/of klachten? Neem dan contact op met Excellent Care Clinics of met uw huisarts.

Uw vragen

Een afspraak verzetten

Voor het verzetten van een afspraak kunt u contact opnemen met de pijnkliniek. U kunt ons ook bellen met eventuele administratieve vragen.

Telefonisch spreekuur verpleegkundig specialist pijnbestrijding

Met vragen over uw behandeling kunt u contact opnemen met Excellent Care Clinics. Indien nodig kan dan een afspraak met een verpleegkundig pijnconsulent gemaakt worden.

U kunt uw vraag ook mailen

U kunt uw vraag ook mailen. Ook uw huisarts of wijkverpleegkundige kan altijd met vragen bij ons terecht.